O nama

JP „Ljubičevo“ se nalazi na adresi Ljubičevo bb, koje je udaljeno 5 km od centra Požarevca. U okviru JP „Ljubičevo“ nalazi se jedna od najstarijih i najpoznatijih ergela u Srbiji „Ergela Ljubičevo“, koja je i jedna od državnih ergela u Srbiji.

Kompleks ergele „Ljubičevo“ poseduje oko 320 hektara zemljišta, padoke, manjež i štale. Od ukupne površine zemljišta oko 58 hektara je pod livadama i zelenom površinom, dok se 262 hektara obrađuje, jednim delom za ishranu konja, a višak se prodaje.
Pored nekoliko štala, priplodne štale i brojnih padoka, ergela poseduje i manjež. Tokom poslednjih rekonstrukcija uređena je trening staza, zamenjena ulazna vrata i prozori na štalama, sredjena unutrašnja priplodna štala, ofarbani boksevi za konje i na kraju su renovirani objekti. Takođe su uređene parkovske površine, pešačke staze i postavljena nova rasveta. Posebno je značajno renoviranje zatvorenog manježa, koji je vraćen u upotrebu i kompletan zimski trening konja se odvija u njemu.
U okviru parkovske površine izgrađena je fontana posvećena kneginji Ljubici, a u središtu kompleksa nalazi se spomenik najslavnijem grlu ove ergele, konju Ljubičevcu.

Ergelu je proslavilo nekoliko konja: Ljubičevac, Kastor, Ramoz, Farkat, Hajdžan i Vićenco – zvezda pehara predsednika Republike 1980. godine.
Danas kao jedna od osnovnih delatnosti, osim uzgoja konja, takmičenja i prezentovanja konjičkog sporta, ergela ima i turizam.
Danas je to turistička atrakcija, tzv. oaza mira i tišine, kako je posetioci često opisuju.

Priča o ergeli „Ljubičevo“ počela je potragom kneginje Ljubice za prebivalištem udaljenim od grada, najpogodnijem za njenog sina Milana, koji je bio malokrvan i često bolestan. Godine 1858. na desnoj obali Velike Morave nastala je jedna od najvećih ostavština kneza Miloša Srbiji, iz perioda vladavine, a poseban značaj za požarevački kraj ima upravo ergela „Ljubičevo“.

Jedna od legendi kažeda su se na tom području uzgajali konji još u doba Nemanjića.

Pre osnovanja Ergele u ovom kraju je poslovala“Morava“, veliko poljoprivredno dobro kneza Miloša Obrenovića, koje je on 1860. godine poklonio državi. Takođe, naredio je da se tu preseli ergela iz Ćuprije, koju je osnovao knez Aleksandar Karađorđević. A Knez Mihailo kasnije je poljoprivredno dobro „Morava“ preimenovao u „Ljubičevo“, kao znak sećanja na majku Ljubicu.
Naravno, ergela je imala uspone i padove, naročito za vreme Prvog i Drugog svetskog rata, a jedno vreme bila je i vojna ergela.

Jedno od najpoznatijih grla ergele je Ljubičevac, koji je 1974. godine osvojio tripl krunu, u čemu ga, narednih 20 godina, niko nije prestigao. Danas Ljubičevac ima svoj spomenik koji se nalazi u krugu ergele. Inače „Ljubičevo“ je ergela sa najvećim brojem nagrada osvojenih na najpoznatijim trkama u Srbiju.