Video

Ergela Ljubičevo je jedina državna ergela u Srbiji i najstarija na teritoriji uže Srbije. Osnovana je 1853. godine po naređenju kneza Miloša. Nalazi se na desnoj obali Velike Morave u prigradskom naselju Ljubičevo, najmlađoj mesnoj zajednici u Gradu Požarevcu, osnovanoj 2009. godine. Udaljena je od centra Požarevca oko 5 km.

Ergela „Ljubičevo” jedina je velika ergela na teritoriji uže Srbije, dok se sve ostale nalaze u Vojvodini. Danas kao jednu od osnovnih delatnosti, osim uzgoja konja, takmičenja i prezentovanja konjičkog sporta, ergela ima i turizam. Brigu o Ergeli vodi Javno preduzeće „Ljubičevo”. Kompleks ergele „Ljubičevo” poseduje 350 hektara zemljišta, padoke, manjež i štale. Od ukupne površine zemljišta 110 hektara je pod livadama i zelenim površinama, dok se 260 hektara obrađuje, jednim delom za ishranu konja, a višak se prodaje.

Na svom vrhuncu, kada je dostigla nivo evropske institucije, Ergela je imala i do 500 konja. Godine 2016, posle uspešnog obnavljanja, u ergeli je bilo oko 40 konja, od kojih sedam trkačkih, a grla iz ove ergele, posle posle perioda propadanja posle raspada SFRJ, ponovo počinju da osvajaju trofeje na takmičenjima. Godine 2019. ovaj broj je već porastao na 56 grla.